
Představ si tuhle situaci: v koupelně to sladce voní po čokoládě, světla jsou tlumená, venku prší a ty si v klidu doma dopřáváš masáž, kterou by ti záviděl kdejaký hotelový wellness. Je to až legrační, kolik lidí si myslí, že čokoládová masáž patří jen do luxusních lázní. Pravda je úplně jiná. S pár chytrými triky a informacemi si tuhle rozkoš můžeš dopřát u sebe doma. Ten pocit teplé čokolády na kůži dokáže překvapit i velkého skeptika. Stačí vědět, jak na to.
Proč zkusit čokoládovou masáž – kouzlo čokolády na vlastní kůži
Zapomeň na mýtus, že čokoláda je jen na mlsání. Když se použije při masáži, spustí něco s tělem i myslí. Čokoláda obsahuje fenyletylamin, což je přírodní „hormon štěstí“, který ti pomáhá uvolnit napětí, zmírnit stres a navodit lepší náladu. Vědci z University of Cambridge už v roce 2007 prokázali, že i krátkodobý kontakt kůže s kvalitní čokoládou ovlivňuje hladinu serotoninu v mozku – ten ti pak přináší příjemný pocit klidu a větší psychickou pohodu.
Čokoládová masáž ale není jenom o náladě. Kakao, základ čokolády, je našlapané antioxidanty, konkrétně flavonoidy a polyfenoly. Tyhle látky bojují proti volným radikálům, což znamená, že podporují zdraví tvé kůže a pomáhají jí vypadat mladší. Navíc kakaové máslo, které je v čokoládě obsaženo, dodá pokožce hydrataci, lesk a jemnost. Krémové složení vytváří na těle sametový film, který dlouho vydrží. Když to shrneme, pravidelná čokoládová masáž může zlepšit pevnost a pružnost kůže, velmi pravděpodobně zmírnit projevy celulitidy a dodat energii do nového dne.
Jestli chceš fakt autentický zážitek, je dobré vědět, jaké složky v čokoládě jsou pro masáž důležité. Základ je především kvalitní hořká čokoláda s minimálním obsahem kakaa 70 %. Cukr nebo mléko nejsou úplně ideální – čím méně přidaných látek, tím lépe pro tvou pokožku. Osobně jsem na Maxe (to je můj pes, pokud bys to chtěl vědět) zažil, že jakmile čokoláda kapku kápne na podlahu, je hotovo – byla by škoda, aby místo masáže uklízel kuchyň. Takže vše s mírou a pořádnou opatrností.
Jestli máš doma partnera nebo partnerku, zkuste na začátku masáže vyměnit pár vět o vůni čokolády. Uvidíš, jak rychle z vás spadnou všechny zbytky napětí. A pokud masíruješ sám sebe (i to je normální!), neboj se zapojit aromalampu nebo esenciální oleje, které ještě podtrhnou efekt čokolády.
Nejčastější otázka bývá: opravdu po takové masáži nebudeš ulepený? Překvapivě ne, když použiješ pravé suroviny a nepřeháníš to s množstvím. Kvalitní čokoláda se po kůži krásně rozprostře, nezanechává mastný film a lehce se smývá.
Látka z čokolády | Účinek na pokožku i mysl |
---|---|
Fenyletylamin | Navozuje pocity štěstí, snižuje stres |
Flavonoidy | Silné antioxidanty, chrání tělo před stárnutím |
Kakaové máslo | Vyživuje, hydratuje a zvláčňuje kůži |
Takže už víš, že čokoláda umí mnohem víc, než pokazit dietu. Udělá divy s tvojí psychikou i tělem, a ještě tě během chvilky dostane do stavu dokonalé pohody. Pojďme si projít, jak na to vše prakticky.

Co budeš doma potřebovat – suroviny a pomůcky pro čokoládovou masáž
Aby všechno klaplo, je potřeba si to doma trochu připravit. Hned na začátku zapomeň na běžné tabulky čokolády ze supermarketu. Vsaď na kvalitní hořkou čokoládu, ideálně s minimálně 70 % kakaa. Některé domácí wellness blogy doporučují přímo kakaový prášek a kakaové máslo, což je určitě varianta, když si chceš čokoládovou pastu namíchat sám a úplně vyhnout přísadám typu cukr nebo mléčná sušina. Ale pokud nemáš chemickou laboratoř, kvalitní čokoláda je ideální kompromis.
- Hořká čokoláda minimálně 70 % kakaa – zhruba jedna běžná tabulka na jednu masáž (100 g).
- Kokosový nebo jojobový olej – pár lžic na zjemnění a rozpuštění čokolády, lépe klouže po těle.
- Horká voda – na rozpouštění čokolády.
- Misek a hrnec na vodní lázeň.
- Špachtle, lžíce nebo štětec na nanášení.
- Starší ručník/ prostěradlo – na pokrytí povrchu, protože čokoláda barví.
- Aromalampa, případně vonné svíčky.
- Vlhké ubrousky, měkká osuška na otření.
Jestli jsi typ člověka, co rád experimentuje, můžeš si do směsi přidat pár kapek esenciálního oleje – pomerančový, mátový nebo vanilkový. Ale pozor, stačí fakt trošičku, a hlavně olej určený pro kosmetické využití, jinak hrozí podráždění kůže.
Ještě jedna poznámka – teplota! Masážní směs by měla mít mezi 37 až 40 °C. Pokud by byla teplejší, hrozí puchýře. Pokud chladnější, čokoláda tuhne a nejen že to příjemné není, rozmazává se strašně špatně. Nezřídka jsem při domácí masáži skončil s hroudou čokolády, kterou jsem musel v ruce rozmačkávat do poslední chvíle – vyhnout se tomu znamená při přípravě chvíli testovat teplotu hřbetem ruky.
Pokud tě zajímají ceny nebo dostupnost, běžně koupíš kvalitní hořkou čokoládu mezi 50–100 Kč za tabulku. Kokosový olej, pokud máš doma, vydrží na několik použití.
Někdo na internetu doporučuje čokoládové produkty přímo na masáže, které koupíš v eshopech. Jsou dražší, často kolem 200–500 Kč za malou dózu, zato bez přidaného cukru, parfemace nebo konzervantů. Pro domácí použití však úplně postačí „obyčejná“ čokoláda, jen si ohlídej, aby neobsahovala plnidla a barviva.
Mimo pomůcky a suroviny je fajn ještě na začátku masáže odložit telefon na druhý konec bytu, stáhnout žaluzie a připravit si klidovou hudbu. Malý detail, ale znásobí zážitek. Pokud máš domácí mazlíčky jako já Maxe, doporučuju je vypustit na chvíli ven nebo zavřít do jiné místnosti – pochopíš, až uvidíš čokoládové tlapky všude kolem.

Krok za krokem: Jak provést čokoládovou masáž doma
Na začátku si připrav všechny suroviny a pomůcky tak, abys během masáže už nikam neodbíhal. Předehřej místnost na příjemnou teplotu, sundej prsteny a hodinky (čokoláda zalézá za nehty a do záhybů všeho). A teď jde do tuhého.
- Nejprve připrav základ čokoládové masáže – rozehřej tabulku čokolády ve vodní lázni. Nalámej ji do misky, postav na hrnec s horkou vodou a nech volně rozpouštět. Přidej 1–2 lžíce kokosového nebo jojobového oleje a pořádně promíchej. Směs by měla být hladká, bez hrudek.
- Testuj teplotu čokolády hřbetem ruky – nesmí pálit. Pokud je směs příliš hustá, přidej ještě trochu oleje.
- Pevně rozprostři ručník nebo prostěradlo na místo, kde budeš masírovat, přichystej si i ubrousky a osušku na závěr.
- Začni s aromaterapií, pokud máš lampu nebo svíčku. Dýchej zhluboka, nalaď se na relax.
- Čokoládovou směs nanášej pomalu, vždy odspodu nahoru – ideálně od lýtek přes stehna, záda až ke krku. Vyhni se obličeji a vlasům, čokoládu je extrémně těžké dostat z vlasů.
- Pomalými, jemnými krouživými pohyby masíruj jednotlivé partie. Nepoužívej přílišný tlak – jde hlavně o relaxaci, ne o fyzioterapii. Ideální je masírovat každou část půl minuty až minutu, pokračovat postupně po těle směrem vzhůru.
- Nech čokoládu působit na kůži alespoň 10 minut. Můžeš mezitím ležet, meditačně dýchat, poslouchat klidnou hudbu, anebo se jen dívat do stropu a těšit se z pocitu tepla.
- Na závěr setři čokoládu vlhkými ubrousky a omyj kůži měkkou osuškou. Ideální je pak rychlá sprcha vlažnou vodou, stačí bez mýdla – pokožka zůstane zvláčněná a hebká.
Jestli se ti při první masáži stane, že necháš čokoládu moc ztuhnout, neboj – každý začínal. Stačí znovu lehce zahřát ve vodní lázni. A pokud už ti jednou něco ukápne na podlahu nebo povlečení, dávám radu: netři! Nech zatvrdnout a pak jemně seškrábni a otři teplou vodou. Aneb vlastní zkušenosti jsou ty nejlepší.
Pro extra efekt je dobré masírovat čokoládou dvakrát do týdne. Po pár týdnech poznáš, že kůže je na dotek příjemnější, a hlavně si vytvoříš vlastní rituál, kdy máš čas jenom pro sebe. Lidi, kteří trpí suchou pokožkou, často uvádějí, že čokoládová masáž jim pomohla zmírnit šupinky a pnutí líp než běžná tělová mléka. Pokud máš sklony k alergiím na kůži, vyzkoušej nejdřív malý kousek na zápěstí, abys nebyl překvapený reakcí.
Když se ti po masáži nechce spát, zkus jednoduché protažení. Protáhni záda, stehna i paže – budeš překvapený, jak lehce tělo všechno zvládá. A pokud tě přepadne chuť na sladké, nezapomeň – příště kup o jednu tabulku víc.
Napsat komentář